Kuchnia Domowa

ul. Poznańska 4
74-200 Pyrzyce

Biuro: 505 511 002
Zamówienia: 508 962 907

KAPUSTA

Kminek zmniejsza jej wiatropędne właściwości. Zmiażdżone surowe liście kapusty, ułożone na piersiach łagodzą bóle związane z początkami karmienia piersią (najlepiej ugnieść liść ręką lub wałkiem, przyłożyć do piersi i przytrzymać bielizną). Takie okłady pomagają również przy odmrożeniach, zwichnięciach, zapaleniach żył, nerwobólach reumatycznych, uśmierzają ból.

Czytaj więcej...

MĄKA, KASZA

Potrawy będą bardziej puszyste, jeśli napowietrzymy mąkę przesiewając przez sito. Liście laurowe chronią kaszę przed robakami.

Czytaj więcej...

WĄTRÓBKA

Stwardnieje, jeśli posolimy ją przed smażeniem. Trzeba to zrobić po zdjęciu z ognia. Będzie smaczniejsza i nie obeschnie, jeśli wcześniej namoczymy ją w mleku.

Czytaj więcej...

PIEPRZ

Czarny, o najbardziej intensywnym smaku, gorzknieje podczas pieczenia. Najlepiej smakuje świeżo zmielony. Biały, o dużo łagodniejszym smaku, jest odpowiedniejszy do białych zup, sosów i ryb. Czerwony i zielony to również odmiany tej samej rośliny w różnych stadiach jej rozwoju.

Czytaj więcej...

SERY

Najlepiej przechowywać w płóciennych woreczkach, lekko nasączonych roztworem wody i gruboziarnistej soli lub w oryginalnym opakowaniu. Owinięte w folię szybko pleśnieją. Wysuszonemu serowi twardemu przywrócimy świeżość, jeśli na kilka godzin zanurzymy go w mleku.

Czytaj więcej...

Czy wiesz że...

Nie musisz obawiać się owoców o grubej niejadalnej skórce, takich jak awokado. Ewentualne nieczystości nie są w stanie przeniknąć do wewnątrz, pod warunkiem jednak, że owoc nie jest

Więcej…