5 sposobó na niejadka
Unikaj podawania słodyczy i kalorycznych przekąsek.
Nie oczekuj, że dziecko zje obiad, jeżeli wcześniej podałaś mu słodycze! Ogranicz przekąski między posiłkami. "Niewinny" batonik, kilka cukierków, chrupek lub chipsów to niby nic, a jednak fatalnie wpływa na apetyt. Ważną zasadą żywienia dziecka są także stałe pory posiłków. Organizm dziecka lepiej reaguje na jedzenie, gdy określone czynności stają się rytuałem.
ZDROWO POSŁODZIĆ
Codzienna dieta polskich dzieci zawiera zbyt dużo cukru a to negatywnie wpływa na ich zdrowie, uzależnia oraz wpływa na sposób odżywiania się ich w dorosłym życiu. Nie oczekuj, że dziecko zje pełnowartościowy posiłek, jeżeli wcześniej zjadło słodycze, tym samym pozbawiając organizm składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Cukier jest główną przyczyną otyłości dzieci, demineralizuje organizm, niszczy nerki i cały układ wydalania; odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu, próchnicę i wiele innych.
Czym zastąpić biały cukier?
Miód. Poza walorami smakowymi jest także środkiem leczniczym. Miód zawiera niewielkie ilości składników mineralnych- wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60% i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne- niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyk.
Syrop klonowy.
Zawiera dużo cukru, sole mineralne jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan oraz witaminy z grupy B, niacynę, biotynę, kwas foliowy. Warto dodać, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.
Syrop daktylowy.
Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Są idealnym źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, potasu, żelaza, magnezu. Według naukowców zapobiegają miażdżycy, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi (u zdrowych osób), obniżają poziom cholesterolu. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyroby domowych cukierków jak i tradycyjnych ciast.
Suszone owoce.
Rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, krążki z jabłek- suszone owoce są naturalnie słodkie. Zawierają dużą ilość błonnika, poza tym są bogate w potas, miedź, żelazo i mangan. Suszone owoce mają podobna ilość przeciwutleniaczy co niektóre świeże owoce, zwłaszcza suszone śliwki- ilość przeciwutleniaczy podobna jest do ilości zawartej w świeżych jagodach. Do wypieków zamiast cukru można dodawać suszone owoce.
Ksylitol ( syrop brzozowy)
Jest to cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany najczęściej z brzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii. W czasie, gdy cukier sieje spustoszenie w organizmie, ksylitol goi organizm, wzmacnia układ immunologiczny i ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
Stewia
Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego i przy tym prawie nie posiadają kalorii, co czyni z niej doskonałą alternatywę. Stewia, jak większość słodzików dostępna jest jako proszek (puder), tabletki i płyn. W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewii stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina w żaden sposób nie szkodzi ludziom. Najprawdopodobniej jej wejście do obiegu starały się opóźnić koncerny cukrownicze, z obawy przed tak silną konkurencją.
Słody (ryżowy, jęczmienny)
Pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek.
Nierafinowany cukier
To nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy. Zawiera 20 razy więcej żelaza i cynku niż cukier oczyszczony. Nie mylić z brązowym cukrem, który stanowi po prostu biały cukier z dodatkiem melasy.