Kuchnia Domowa

ul. Poznańska 4
74-200 Pyrzyce

Biuro: 505 511 002
Zamówienia: 508 962 907

CYNAMON

Znamy go głownie jako przyprawę kuchenną, która nadaje potrawom charakterystyczny słodkawo- korzenny, lekko piekący smak i silny zapach. Warto go dodawać do potraw również z uwagi na jego niezwykle skuteczne działanie bakteriobójcze.

Czytaj więcej...

MAKARON

Musi być ugotowany al dente, bo wtedy jest łatwiejszy do strawienia. Wrzuca się go do garnka z dużą ilością wrzącej wody. Przed końcem gotowania soli się go, natomiast dzięki łyżce oleju dodanej w trakcie gotowania nie będzie się sklejał. Trzeba go gotować z uchyloną pokrywką, pod przykryciem będzie kipiał, a bez przykrywki nie będzie się gotował.

Czytaj więcej...

CHRZAN

Stosowany jako przyprawa, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie moczopędne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Okład z miazgi uśmierza ból. Warto również docenić jego walory smakowe. Ryba zawinięta w liść chrzanowy i upieczona na grillu jest wyjątkowo smaczna.

Czytaj więcej...

CYKORIA

Aby nie była gorzka, trzeba ją włożyć na chwilę do gorącej wody, a następnie wyciąć głąb. Program minimum to jest dokładne wykrojenie głąba.Czytaj więcej...

JAJKA

Świeże jajko włożone do szklanki z wodą opada na dno, tygodniowe unosi się na powierzchni. Aby nie popękało w czasie gotowania, należy je włożyć do zimnej, osolonej wody. Skorupka łatwo odejdzie, jeśli po ugotowaniu ostudzimy jajko w zimnej wodzie. Sadzone jajka będą szkliste, jeśli nie osolimy ich na patelni, a dopiero na talerzu.

Czytaj więcej...

Czy wiesz że...

Nie musisz obawiać się owoców o grubej niejadalnej skórce, takich jak awokado. Ewentualne nieczystości nie są w stanie przeniknąć do wewnątrz, pod warunkiem jednak, że owoc nie jest

Więcej…