ZDRÓW JAK RYBA
Ryby uznaje się za nieodzowny element zdrowej diety. W Polsce spożycie ich niestety znacząco odbiega od ideału. Ryby poza pełnowartościowym białkiem zawierają jeszcze jeden cenny skarb- kwasy Omega 3 (DHA i EPA). Dlaczego tak cenne? Bo dostarczane regularnie zapobiegają nadciśnieniu, chorobom układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, działają przeciwnowotworowo i przeciwzawałowo, poprawiają pamięć i koncentrację, hamują procesy zapalne w organizmie. Tłuste ryby morskie to również doskonałe lekarstwo na astmę, alergie i łuszczycę.
W rybach nie należy bać się kalorii, jako źródło łatwo przyswajalnego białka i dobrego tłuszczu, w przeciwieństwie do mięsa, im tłustsze tym zdrowsze. Nie bez powodu zaleca się zjadanie minimum dwóch porcji tych zdrowych tłustych ryb tygodniowo. Dobra wiadomość dla kobiet- ryby to prawdziwy "eliksir młodości". Oprócz kwasów Omega 3 zawierają również dużo witaminy A i E, które nawilżają i wygładzają skórę. Badania naukowe dowiodły, że kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca. Jedynie kobiety w ciąży powinny unikać niektórych gatunków (tuńczyk, rekin, marlin), ponieważ te mają tendencję do kumulowania rtęci.
Przyprawy komponujące się z rybami : uniwersalne przyprawy do wszystkich ryb to: pieprz, czosnek, cząber, cebula, koper, curry, natomiast do ryb smażonych i sałatek rybnych również melisa i bazylia.