Kuchnia Domowa

ul. Poznańska 4
74-200 Pyrzyce

Biuro: 505 511 002
Zamówienia: 508 962 907

ZDRÓW JAK RYBA

b_250_150_16777215_00_images_dieta-proteinowa.jpgRyby uznaje się za nieodzowny element zdrowej diety. W Polsce spożycie ich niestety znacząco odbiega od ideału. Ryby poza pełnowartościowym białkiem zawierają jeszcze jeden cenny skarb- kwasy Omega 3 (DHA i EPA). Dlaczego tak cenne? Bo dostarczane regularnie zapobiegają nadciśnieniu, chorobom układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, działają przeciwnowotworowo i przeciwzawałowo, poprawiają pamięć i koncentrację, hamują procesy zapalne w organizmie. Tłuste ryby morskie to również doskonałe lekarstwo na astmę, alergie i łuszczycę.

W rybach nie należy bać się kalorii, jako źródło łatwo przyswajalnego białka i dobrego tłuszczu, w przeciwieństwie do mięsa, im tłustsze tym zdrowsze. Nie bez powodu zaleca się zjadanie minimum dwóch porcji tych zdrowych tłustych ryb tygodniowo. Dobra wiadomość dla kobiet- ryby to prawdziwy "eliksir młodości". Oprócz kwasów Omega 3 zawierają również dużo witaminy A i E, które nawilżają i wygładzają skórę. Badania naukowe dowiodły, że kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca. Jedynie kobiety w ciąży powinny unikać niektórych gatunków (tuńczyk, rekin, marlin), ponieważ te mają tendencję do kumulowania rtęci.

Przyprawy komponujące się z rybami : uniwersalne przyprawy do wszystkich ryb to: pieprz, czosnek, cząber, cebula, koper, curry, natomiast do ryb smażonych i sałatek rybnych również melisa i bazylia.

 

 

 

Czy wiesz że...

Nie musisz obawiać się owoców o grubej niejadalnej skórce, takich jak awokado. Ewentualne nieczystości nie są w stanie przeniknąć do wewnątrz, pod warunkiem jednak, że owoc nie jest

Więcej…